Τα μυστικά για να πετύχει το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα


Βασικοί κανόνες:

Φτιάξτε το αρνί ή το κατσίκι από την προηγούμενη μέρα! Καλό είναι να μαριναριστεί μέσα στο αλάτι και στο πιπέρι.
Χρησιμοποιήστε μόνο αλάτι και πιπέρι! Γίνεται πεντανόστιμο και ας ακούγεται απλό. Το αρνί έχει λίπος οπότε δεν χρειάζεται άλλη λιπαρή ουσία.
Πρέπει να κάνετε πολύ καλό δέσιμο!
Το ψήσιμο θέλει περίπου 4 ώρες. Δεν πρέπει να βιαστείτε να το ψήσετε γρήγορα. Σημασία έχει ο προορισμός αλλά και το ταξίδι. Το ψήσιμο θέλει υπομονή αλλά και να το ευχαριστηθείτε. Με παρεούλα, μεζέ και μουσική, η διαδικασία του ψησίματος έχει χάρη, ενώ στο τέλος το αρνί θα σας ανταμείψει.

Καθαρίζετε καλά τη σούβλα και την “περνάτε” με ένα καθαρό πανί.
Αρχικά, τρυπάμε το ζώο με τη σούβλα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δύναμη για να περάσουμε τη σούβλα (ιδανικά, την περνάμε από το στόμα και όχι από το κρανίο γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χάσει όλα του τα ζουμιά το κεφάλι).
Στη συνέχεια στερεώνουμε τη σπονδυλική στήλη του ζώου στη σούβλα για να μην καμπουριάσει και δένουμε με το σύρμα τα πόδια στη σούβλα. Με σύρμα θα ράψουμε και την κοιλιά του ζώου την οποία έχουμε προηγουμένως αδειάσει από τα εντόσθια. Το αλατοπιπέρωμα θεωρείται απαραίτητο ακόμη και για όσους αποφεύγουν το πολύ αλάτι. Φροντίζουμε να το «ραντίσουμε» καλά μέσα στην κοιλιά.
Το αφήνετε όλη τη νύχτα όρθιο με το κεφάλι προς τα πάνω, για να στραγγίξει. Έτσι θα ψηθεί πιο εύκολα.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ανάβετε φωτιά πάνω σε μια λαμαρίνα. Από πάνω τοποθετείτε κάρβουνα. Μόλις ανάψουν όλα, τα απλώνετε και προσθέτετε περισσότερα.
Τοποθετείτε τη σούβλα στα στηρίγματα. Φροντίζετε να απέχει το αρνί από τη φωτιά για να μην «αρπάξει» αμέσως. Ξεκινάτε το ψήσιμο από ψηλά και το κατεβάζετε σιγά σιγά. Όταν αρχίσει να «σκάει» το κρέας στα μπούτια, αυτό σημαίνει ότι το αρνί έχει ψηθεί εσωτερικά. Συνεχίζετε το σούβλισμα για να ξεροψηθεί η πέτσα του.
Γυρίζετε συνεχώς το αρνί, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Ένα παχύ αρνί 12-13 κιλά με αρκετό λίπος θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες ψήσιμο, ενώ ένα μικρότερο 9-10 κιλά γύρω στις 3-3,5 ώρες”.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα! 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.